Elokuussa 2009 tartuin näihin:

1.8.     -  SYYSILTA. Kolmas osa Jean ja Aino Sibeliuksen kirjekokoelmista. Yllätyksekseni teos ei ollutkaan kahden kirjanmerkin kirja. Yleensä tämäntyyppiset ovat: yksi kirjanmerkki tekstiosassa ja toinen viitteiden selityksissä kirjan häntäpäässä. Nyt viitteet puretaan heti kunkin kirjeen lopussa; myös valokuvat ovat yhteyksissä, joihin kuuluvat, esim. kirjeessä mainitun henkilön kuva on samalla sivulla kuin k.o. kirje.

 3.8.      - 'Lähikuvassa Erno Paasilinna', Antti Tuuri. Otin tämän toissapäivänä rantalukemiseksi, koska Sibeliusten kirjeet - opus on massiivinen, paksu ja painava laitos, Tuurin kirja taas parahultaisen pieni rantakassiin pantavaksi.

   Kirjan nimeksi olisi kyllä paremmin sopinut "ANTTI JA ERNO", niin vahvasti Tuuri on toinen  kirjan päähenkilöistä. Kirja oli oikein hauska luettava, hyviä ilmauksia oli paljon, sekä Paasilinnalta että Tuurin omia, esimerkki jälkimmäiseltä: "Valtiontalouden saappaanvarsia paikatessaan Ahon hallitus repi moniin pohjiin reikiä". 

4.8. - Työelämän huonontumisen lyhyt historia,toinen painos, mukana uudet huononnukset(v.2007), Juha Siltala.  Myönnän lukeneeni jotkin kappaleet hieman nopeutetusti, varsinkin alkupuolella, mutta erittäin mielenkiintoinen kirja kyllä oli.

7.8. - Aidot valheet, Nora Roberts. Kunnon "roskaromaani" asiatekstien jälkeen. Erittäin viihdyttävä.

7.8.  - Rantalukemisena on kulkenut muutaman päivän  Kirsti Ellilän nuortenkirja IIRIS, ja nyt se luettuna luovuttaa paikkansa Tuija Lehtisen Rebekalle. AIVAN, PÄÄSIN KÄYMÄÄN KIRJASTOSSA viime tiistaina, nyt on taas kaksi kassillista kaikenlaista.

8.8.   - Seppo Jorma Irmeli, Hyyppä-Kuula-Toppari. Luonnehtii muka vitsikkäästi eri etunimiä. "Kaapolla on hikiset kädet ja isot korvat", "Elsa on kovaääninen naapurin rouva". Ihan turha kirja.

8.8.   - Irlantilainen aamiainen, Hanna Tuuri. Alkupuoli kiinnostavaa tekstiä, sitten menee eri alojen oppitunneiksi.

9.8.   - HOVIMÄKI: Ei muuta kunniaa, Mesterton-Mesterton-Manninen-Aukia. Tätä ette nähneet telkussa! Kirja kertoo ajasta 20-luvulta nykypäivään. Mukana sukupuut.

10.8.   - Lemmenkukkia,Johanna Marttila. Kevyttä kesälukemista.

11.8.   - Mikael Agricola: Elämä ja teokset,Simo Heininen.Paksu ja perusteellinen, sujuvasti kirjoitettukin noin tieteelliseksi opukseksi 

13. 8.  - Elokuvaurani,John Irving. Mm."Oman elämänsä sankarin" ja "Garpin maailman" kirjoittaja muistelee teostensa filmaamista. Useimpiin hän teki itse käsirjoituksen.

14.8.   - KATIE - kaidan tien kulkija, Catherine Cookson. Jos Cookson ei olisi kirjoittanut melkein sataa viihderomaania, vaan vain korkeintaan kymmenen, ja ne olisivat olleet samaa tasoa kuin tämä hänen v. 1950 ilmestynyt esikoisteoksensa, Cooksonia pidettäisiin vakavasti otettavana kirjailijana; eräänlaisena Bronten sisarusten myöhäisenä perillisenä.

16.8.   - Lottien sota, Reino Lehväslaiho. Lukaisin tämän hillareissujen välissä; oli Oulusta lomalle tulleella pojallani matkalukemisena.

18.8.   - Tuulenajama, Tuula Levo. Kertoo minä-muodossa kirjailija Teuvo Pakkalan elämäntarinan. Kiinnostava, mutta minussa heräsi epäilys, että ehkä Pakkalan kirjeitä ja muuta lähdemateriaalia olisi käytetty valikoivasti, siihen suuntaan mihin kirjan nimikin viittaa.

  19.8.    -  Karannut morsian, Victoria Clayton.                                                                TÄYTTÄ HÖMPPÄÄ! (MIstäköhän syystä en malttanut jättää sitä kesken?)

 20.8.         -  Tisha, erämaakoulunopettaja, RobertSpecht.                                                              Nuori nainen Alaskassa kokee kaikenlaisia seikkailuja v. 1927.

 21.8.     Oivallinen aviomies, Alexander McCall.                 Mainio Mma  Ramotswe tutkii jälleen! Tykkään kovasti Mc Callin kirjoista. Hän kirjoittanut montakymmentä kirjaa, Botswanan rikoslaista ja lääketieteen etiikasta lastenkirjoihin. Suomennettu on vain Mma Ramotswe-dekkareita.

22.8.  -  Suklaapolkuja, Tuija Lehtinen. Viihderomaani.                                     Mielestäni Lehtinen on parempi nuortenkirjailijana.

 

23.8.     -  M.A, Castren ja Siperian kielioppi, Kallio - Otsamo.  Mainio sarjakuvakirja.

23.8. -  Itämeren merirosvot, Juha Ruusuvuori. Faktaa kaappareista ja merirosvouksesta. Minua hieman häiritsi sivujen alalaidoissa kulkeva pikkutieto, jolla ei ollut useinkaan mitään tekemistä aukeamalla kulkevan leipätekstin kanssa.

24.8.  -  Etelän viimeinen kaunotar, F. Scott Fitzgerald. Joskus takavuosina yritin lukea Fitzgeraldin kehuttua Kultahattua, mutta kesken jäi. Tämä 20-luvulla kirjoitettujen novellien kokoelma sen sijaan oli mukaansatempaavaa luettavaa. Pitäisiköhän minun lainata Kultahattu uudelleen?

25.8.  - Pimeän pyöveli, Ilkka Remes. Pieni koko ja 14-vuotias päähenkilö, siksi luokiteltu nuortenkirjaksi, vaikka sisältö on suunnilleen samaa kuin Remeksen aikuisille kirjoittaesakin.

25.8.   -  Suomemme heimo, Jari Tervo. Sekava, jaksoin lukea 70 ensimmäistä sivua.

26.8.   -  Yöntähti, Sisko Istanmäki. Jätti ankean jälkimaun. Istanmäki osaa kyllä kirjoittaa.

26.8.   -  Suruvaippa, Saara Finni. Vahvasti omaelämänkerrallisella otteella kirjoitettu kirja tyttärestä, joka vaatii äidilleen parempaa hoitoa kunnalliskodin sairasosastolla. Vielä ajankohtaisempi nyt kuin ilmestyessään 1982. Minua häiritsi vain tosipitkät karjalan murteella kirjoitetut äidin ja tyttären keskustelut. Vaikka karjalan murre on minulle tuttu ja läheinen, koin sen lukemisen yllättävän vaikeaksi tyydyinkin usein "pikalukuun" niiden kohdalla...

27.8.   -  Tuliterä. Tiera. Timo Parvela on tyttöjen suosimien Ella-kirjojen lisäksi kirjoittanut kaksiosaisen 'Sammon vartijat'-sarjan, jossa nykypojat taistelevat Kalevalaa mukaellen  Louhea ja Loviatarta vastaan Sammon sirpaleista ja maailman tulevaisuudesta.  

28.8.    -  Linnat, Pirjo Tuominen.  Kertomus 1800-luvun Suomesta. Perustuu pitkälti todellisiin ihmisiin ja tapahtumiin. Sana 'kertomus' kuvaa kirjaa hyvin, paremmin kuin 'historiallinen romaani'.  Tykkäsin kovasti.

31.8.  -  Suden lupaus, Dorothy Hearst