HEINÄKUU:

 1. 7.    -  Raja, Karjalankannas 1918 - 1920, Max Engman.   No, en sitä kyllä ehtinyt lukea kuin selaillen kahtena iltana ja kahtena aamuna; lainasin sen matkalla enkä olisi saanut niin paksua teosta mahtumaan  täpötäysiin laukkuihini, joten palautin sen.  Oli minulla silti kotimatkalukemista, tytär osti kirjaston poistomyynnistä:

         - Velho ja leijona, C. S. Lewis.

2.7.   - Norsk lavflora, Holien - Tönssberg. Norjalainen jäkäläkirja, upeita kuvia, kansikin kelpaisi tauluksi seinälle.

        - Puhelinluettelo. Kts. blogi 5.7. 09

 3.7.   - Musta tulppaani, Alexandre Dumas. Hyvin kirjoitettu romanttinen tarina 1600-luvun puolivälin Hollannista. En kuitenkaan innostunut Dumasiin niin, että haluaisin santsata "Muskettisoturit" tai "Monte Criston kreivin". 

 5.7.   - Oli Jukka Parkkinen -  päivä. Luin Karhukirjeitä kotiväelle sekä Viekas mies tuli taloon - tarinan.

6.7.    - Meren katedraali, Ildefonso Falcones.

8.7.    - "On sovelias ikeeni ja keveä on kuormani", Satu Saarinen. Naispapin väitöskirja naispastoreiden kokemuksista Oulun hiippakunnassa. Oli mielenkiintoinen.

10.7.   - Enni Mustonen - päivä: Lopetin 'Yllätysperinnön' ja aloitin  'Metsäkukkia asvaltilla'. Hyvin kirjoitettua kevyttä kesälukemista.   

10.7.   - Nuoren Feverelin tulikoe, George Meredith. Tämä kirja löytyi kirjaston hyllystä. Tekijän nimi oli uppo-outo, mutta kirjan kuuluminen WSOYn "Maailman suurromaaneja"-sarjaan sai uteliaisuuteni heräämään. Kirja on suomennettu v. 1953 eli 94 vuotta alkuperäisteoksen ilmestymisen jälkeen. Alku ainakin vaikuttaa ihan lukukelpoiselta, jopa mielenkiintoiselta. Kommenttini teoksen tultua loppuunluetuksi:No, löytyihän myöhemmin 1800-luvun puolivälin eetosta, paatosta ja melodraamaan enemmän kuin kotitarpeiksi, mutta loppujen lopuksi positiivinen lukuelämys.

13.7.    -  Välipalaksi tuore nuortenkirja *Ihan kivat kasvot', Mary Hogan.

14. 7.   - Matkakirjeitä maasta, Mark Twain. Oikea klassikko; varsinainen veijari tämä Samuel Clemens alias Mark Twain. Ei ihme, että tämä uskontoa arvostellut kirja julkaistiin postuumisti eli vasta tekijän kuoltua.

16.7.   - Muistat sie viel? Annikki Arni. Ihan mielenkintoiset muistelmat nuoruudesta Viipurissa.

17.7.  - Kultaa ja hopeaa. Annikki Arni. Laulajatar ja lehtinainen maailmalla.

18.7.  - Isäni oli nuori sotilas - min fader var en ung soldat. Karin Ehrnrooth. Tässä on kaksi kirjaa yhdessä, suomen- ja ruotsinkielinen. Palstat kulkevat rinnakkain. Luen luvun kerrallaan ensin ruotsiksi, sitten suomeksi. Aikaa mennee useita päiviä; enemmänkin jos säänhaltija suosii sellaisilla ilmoilla, jotka houkuttelevat ulos.

 21.7.   -  Salatut lapset, saksalaissotilaiden lapset Suomessa.Irja Wendish.

 22.7.  Ihastuin alkukuusta lukemaani Jukka Parkkisen  Karhukirjeitä - kirjaan, niin että lainasin viisi muuta samaan sarjaan kuuluvaa opusta. 

Ehrnrooth-kirja yhä kesken. Lueskelen sitä Parkkisen sanaleikkien välissä.

  24. 7.  - LEIDI, elämäni narttuna, Melvin Burgess. Outo kirja, en tykännyt.

  24.7.  - Aloitin Edvard Radzinskin kirjoittaman ALEKSANTERI II:n elämäkerran.

  Kirjan alussa Radzinski tekee selkoa Romanovin suvun vaiheista aina Pietari I Suuresta alkaen perinpohjaisen tuntuisesti, mutta melkein ilman vuosilukuja. Niinpä minäkään en heti huomannut, että Pietari Suuren pojanpoika, Pietari II, oli jätetty kokonaan mainitsematta, vaikka hän hallitsi kolme vuotta.  Kirjoittaja pyrkii lennokkaaseen tekstiin, mikä aiheuttaa epäjohjodonmukaisuuksia ja mutkien suoristamisia. Esimerkki: kertoessaan Aleksanteri II:n matkasta Jekaterinburgiin, kaupunkiin, jossa paljon myöhemmin murhattiin hänen pojanpoikansa Nikolai II perheineen, Radzinki sanoo:"Tällä matkalla Aleksanteri joutui törmäämään sukunsa veriseen tulevaisuuteen". Miten niin törmäsi? Mistään enteistä eikä ennakkoaavistuksista ei vihjaistakaan. 

26.7.    - Kotimaisia lastenkirjakuvittajia, toim.Ismo Loivamaa. Upeita kuvia ja mielenkiintoisia minielämänkertoja!

 

 27.7.    - Kaksitoista vuotta politiikassa, Claes Andersson. Vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja, kulttuuriministeri, jazz-pianisti ja psykiatri  ammatissa, jossa hän on aina ollut hyvä: kirjailija.

 28.7    -  Selvitä sukusi, toim. M-L Putkonen. Melkein innostuin. Ehkä joku päivä selvittelenkin jotakin isovanhempieni isovanhemmista.

 29.7.   -  Vielä kerran kokosin heidät, Harri Tapper. Taattua Tapper - laatua.

30.7.     -  Et annet liv, Per Olov Enqvist. Huomasin, että ainoa vielä lukematta oleva aikuisten romaani hyllyssäni oli tämä norjaksi käännetty  mielenkiintoinen teos. Jotenkin vain tuli sellainen tunne, että alkuperäkielellä ruotsiksi kirja olisi vielä parempi.

  Saas nähdä, luenko loppuun.

31.7.    - Viivi Pusu - sarjasta 2 teosta, Titta-Mari Marttinen.  Kelvollista kerrontaa, mutta aikuinen saa enemmän irti Tuija Lehtisen ja Jukka Parkkisen nuortenkirjoista.