Lista ilmestyy pahasti myöhässä, koska nettiyhteyteni ei pelannut reiluun kahteen viikkoon.

    1.11. ENNAKKOTIETO: Postilaatikossa oli yllätys, joku ihana ohikulkija oli toiminut kirjaston renkinä ja tuonut minulle Marjo T. Nurmisen   'Tiedon tyttäret'.  Kauan olen sitä odotellutkin; jo tammikuussa tein varauksen, kun kuulin että kirjastoni aikoo sen hankkia. NYT lopultakin kirjasto himoitun kirjan sai ja peräti kaksi kappaletta. Toinen on tarkoitettu kirjastoautoon. Postilaatikostani löytynyt on se autokirja, vaikka se ei vielä ole kerennyt autoa nähdäkään, bokbussen kun on nämä viikot ajelemassa Norjan puolella ja saapuu Suomeen ensi viikolla. Silloin voin jo kirjan palauttaa muitakin ilahduttamaan.  

4.11. Paksu kirja, täynnä tietoa ja upeaa kuvitusta. Mukaansatempaavasti kirjoitettu. Kyllä 'Tiedon tyttäret' on Tieto-Finlandia-palkintonsa ansainnut. Sai sen v. 2008.

4.11. Lainasin autosta Jorma Kurvisen  'Sodan jumalat'.  Olin kiinnostunut siitä, miten *Susikoira Roi'-poikakirjasarjan tekijä kirjoittaa miehille.   No, sotaromaanien ystävät pitänevät tästäkin. Muille teos ei paljon anna.    

 5.11.  Nukahtamisvaikeuksia? Ota sänkyyn lukemiseksi Hannu Mäkelän 'Mikä sanomatta jää'. Ainakin minulla toimisi, jos unilääkettä tarvitsisin. Olin nukahtaa nojatuoliini, vaikken ollut edes väsynyt. 

7.11.  Mistäköhän löytäisin erokemerkit eli kaksi pistettä Charlotte Bronten  sukunimen e-kirjaimen päälle? No, joka tapauksessa Bronten esikoisteos 'Professori' on ihan kelpo luettavaa. Eniten kyllä pidin suomentaja Inkeri Koskisen esipuheesta, ilman sitä kirjan anti oli jäänyt vajaaksi. 

8.11. Paasilinnan veljessarjan nuorin kirjailija, Mauri, on kirjoittanut fiktiivisen, mutta vahvasti omaan ja veljiensä lapsuuteen pohjautuvan teoksen 'Roihankorpi'. Minua häiritsi paikoittainen pateettisuus.

10.11. Judith Lennox ei kirjoita puhdasta viihdettä, vaan mukana on vakavampiakin aineksia. 'Taivaanranta tummuu' -teoksessakaan ei ollut itsestään selvää, loppuuko kirja onnellisesti eli saavatko ne oikeat parit toisensa.

12.11. Aku Ankan valitut sarjakuvat vuodelta 1960.

14.11. Raija Orasen kirjoja lainaan ja luen aina mielelläni. 'Leijonan osa' oli tuttua Orasta, vaikka pari sanomistapaa tökki korvaa, "halujensa siimeksessä" ja "Markuksen raskauskuukausista asti Pirita oli...".

16.11. "DUM og andre steder i Norge". Sviggum ja Wang ovat koonneet hassuja norjalaisia paikannimiä . Onhan niitä, Suomessakin.

17.11. Kumma juttu: Tuurin kirjassa minua harmitti, että Tuuri itse nousi toiseksi päähenkilöksi.        Hannu Mäkelän 'Eetu' - teos vain paranee siitä, että kirjailija ja kuvattava, EDUARD USPENSKI, ovat yhtä paljon esillä. Tykkäsin kirjasta kovasti puoleen väliin, sitten alkoi intoni vähän hiipua. Mainittavaa on Mäkelän itsevarmuus, jolla hän esittää kommenttejaan kuten "lähes puolet amerikkalaisista on ihan oikeita ihmisiä, venäläisistä suurin osa".

19.11. Tyttären vinkistä lainasin Ulla Viertolan kolmiosaisen 'Oman keisarien aikakirjat'.   Ensimmäinen osa 'Mosaiikkilintu' on tarina petoksesta, kasvamisesta ja uskollisuudesta. Kirja tempasi mukaansa. TOLKIEN ON TIETYSTI YLITTÄMÄTÖN, mutta esim. Eddingsin kanssa Viertola kilpailee tasapäisesti.

21.11.  Toinen osa, 'Tuulihevonen'  eli pelon, toivon ja toveruuden tarina on yhtä vetävä kuin ykkösosakin.

23.11.  Viertolan fantasiatrilogian päättävä 'Arokissan aika' solmii lankojen päät yhteen ja hyvä voittaa, tietysti.

25.11.  Sari Näre ja Jenni Kirves  ovat toimittaneet kirjan 'Ruma sota, talvi- ja jatkosodan vaiettu historia'. Kirjan nimi puhuu puolestaan. Sota ei ole sankaruutta, vaan se on rumaa ja likaista.

 26.11.  'KIITOS EI' on ytimekkäästi Mari K. Niemen toimittaman todella kiinnostavan opuksen nimi. Kieltäytymisen historiaa ja nykypäivää tarkastellaan monelta kantilta.

 

28.11. L.M. Montgomery 'Vanhan kartanon Pat'. Ei tämä Runotytön ja Vihervaaran Anna-sarjan veroinen ole.

 

 

  29.11. 'NUORET KIELIKUVASSA' eli Routarinne ja Uusi-Halila ovat toimittaneet sekalaisen kokoelman nykynuorten kielestä kertovien tutkijoiden tekstejä. Tykkäsin esim. jutusta, jossa tarkasteltiin nettikieltä hymiöineen.

30.11. Lasse Lehtinen: Uskottu mies. Vahinko, että luin tämän vasta vaalirahasotkujen ja korruptiotapausten tultua ilmi – Lehtisen paljastukset eivät olekaan huikeaa mielikuvituksen lentoa, vaan ihan tavallista tapausten paljastamista.