Näin kuun vaihtuessa noudan taas tuosta vasemmalta sivut-otsikon alta edellisen kuun lukupäiväkirjan. Alusta puuttuu se osa, joka on tallennettu kirjoitukseen 'Vuodenvaihteen lukupäiväkirja'.

        Pentagonin papereiden kuivista raporteista löytyi paljon uutta tietoa, kuten se, että presidentti KENNEDY aloitti maanalaisen sodan Pohjois-Vietnamia vastaan; mutta  tiesin kyllä  ja sen hänelle ansioksi edellleen katson, että hän vastusti maajoukkojen lähettämistä Etelä-Vietnamiin.

   Vasta Lyndon B. JOHNSONIN aikana amerikkalaisten "neuvonantajien" sijaan Etelä-Vietnamiin lennätettiin ja laivattiin lopulta yli puoli miljoonaa amerikkalaissotilasta.

 

 Mielenkiintoinen kirja ja arvokas lisä HUUTOMERKKI - kokoelmaani. Olen tänäkin päivänä tyytyväinen, että osallistuin Vietnam-mielenosoituksiin 60-luvun loppupuolella.

11.1.   -  Vikas Swarup: Slummien miljonääri. Kirjaa on vaikea luokitella. Kirjallisia ansioita en teoksesta löytänyt. 

'Miesten viihdekirjallisuus' on kai lähin kategoria. Ymmärrän hyvin kirjan pohjalta tehdyn elokuvan suuren suosion. Tarinassa ON imua!

17.1. -  'EPÄSOVINNAINEN LADY' alkaa niin perinteisen  tylsästi - vanha nainen muistelemassa menneitä -, että olisin varmaan jättänyt lukemisen sikseen, ellei kirjoittaja olisi ollut Sarah Harrison, jonka kelvollisen 'Kedon kukat' - kirjan luin hiljaittain Niin vain 'Ladykin' parani loppua kohti, vaikkei mikään suuri lukuelämys ollutkaan. Ladyn ja kirjailijatar Marian Ewerstonen rakkaustarina on kylläkin kopioitu - loppua lukuunottamatta - Virginia Woolfin ja Vita Sackville-Westin todellisesta suhteesta. Woolf kirjoitti teoksensa 'Orlando' Westille, ja kuvissa oli Vita Orlandoksi pukeutuneena.

29.1.Lainasin 'Orlandon'. en kyllä jaksanut kaikkea sitä tajunnanvirtaa lukea, vaan etenin välillä reippaastikin selaten.

19.1.   -  'Parittomat' on ENNI MUSTOSEN  tarina edellisten kirjojensa sankarittarien (kartanon rouva Anna ja työläiskansanedustaja Hilma) jälkikasvun toilauksista EU-Suomessa.

20.1. Sujuvaa meuhkaamista! Liiankin helppolukuinen tämä Arto Paasilinnan  'Neitosten karkuretki'.

Muuten ensimmäinen käteeni osunut kirja, jonka etukannen sisäliepeessä on kirjailijan faniklubin puffi.

22.1. Täst mie tykkään: historiallinen dekkari eli 'EGYPTILÄINEN VIERAS'. Tapahtuu Roomassa vuonna 56 EKr ja Steven Saylor tuntee antiikin Rooman henkilöt, poliitikan ja tavat.

 14.1. Vesa Karonen ja Panu Rajala  ovat koonneet kaikki tiedot YRJÖ JYLHÄSTÄ, talvsodan runoilijasta ja julkaisseet hänestä asiapitoisen, helppolukuisen elämäkerran. 

                   Jylhästä tulee mieleen nuori poika, joka sanoi osaavansa Kuujärvi-runon ulkoa ja alkoi lausua:

 
                      Kuujärven kunnaat
                 Kuujärven kuu
                 Kuujärven rannalla
                 kirsikkapuu ...

    Lausuminen loppui siihen. Yleisö ( =äiti ja sisko) huusivat minkä naurultaan pystyivät:
 
                       KARSIKKOPUU! 
 
 
           
 
 
                    
                           KARSIKKOPUU, VAINAJAN MUISTOKSI MUOTOILTU
 
                      Sopisikohan Kuujärven (kuva alla)  tunnelmaan kirsikkapuu?
 
                     
 
                       

23.1. Tommi Melenderin romaanin  'Ranskalainen ystävä' lukemisesta tuli kylmä ja paha olo.

24.1. Seppo Saraspään  'Miehiä kylmästä' taas lämmitti yksinkertaisilla tarinoillaan. Pidin varsinkin niistä kohdista, joissa ei metsästetty.

27.1.  Yllä mainitsemani Vita Sackville-Westin poika Nigel Nicolson kirjoitti 70-luvulla vanhempiensa elämästä kirjan 'Erään avioliiton muotokuva'. Muistan sen olleen lukuelämys, kun sen samaisen vuosikymmenen lopussa sain suomennettuna  käsiini. Nyt uudelleenluettuna ei tämän kieltämättä erikoisen parin tarina säväytä. Ihan mielenkiintoinen kyllä.

31.1.Lene Kaaberbøl. yksi Witch-TV-sarjan käsikirjoittajista, on julkaissut neliosaisen fantasiakirjasarjan ' Näkijän kirja'. Teokset ovat väkevää fantasiaa, ihmeellisiä kykyjä, dramaattisia tapahtumia ja julmuuksia maailmassa joka paljon muistuttaa omaamme aikana ennen autoja ja teknisiä vempaimia.

      

        'Näkijän tytär' on sarjan ensimmäinen osa, toinen on 'Näkijän amuletti', kolmas 'Käärmeen lahja' ja neljäs eli päätösosa 'Näkijän sota'.