Siirrän taas tapani mukaan kuluneen kuukauden lukupäiväkirjan 'Sivut'-osastosta tänne blogin puolelle.

1. 10.   ENSIMMÄINEN KIRJA, JONKA  LOKAKUUSSA LUIN, oli Tracy Chevalierin 'Pudonneet enkelit'. Hieman makaaberi, pikkaisen pikantti. Tyylissä oli ajoittain säihkettä. Kirja, jonka muistaa lukeneensa.

2 -3.10. Kaksi Kaari Utrion kirjaa. joista                                                                                     'Ilkeät sisarpuolet' sisälsi autenttisen tuntuisen kertomuksen Turun palosta vuonna1827 ja oli tarinaltaankin  hieman uskottavamman tuntuinen kuin 'Vaitelias perillinen'.

4.10.  Hyppäsin papin kyytiin, matka nyt suunnilleen puolessa välissä. Kirsti Ellilä on kirjoittanut hyvin mielenkiintoisen romaanin naispappeutta vastustavasta naisteologista. Veikkaan, että ennen perillepääsyä sankaritar ottaa pappisvihkimyksen. Kerron huomenna, arvasinko oikein.

5.10.  Niinhän siinä Ellilän 'Pappia kyydissä'-kirjassa tapahtui kuin mitä eilen ounastelin.

  Luin HOVIMÄKI - sarjasta osan 'Päin nousevan Suomen rantaa'.

7.10.  Tuija Lehtisen 'Nappikaupan naiset' on tismalleen kaavan mukainen viihderomaani. Alussa sankaritar pääsee eroon petollisesta miehestä, sitten on tyrkyllä useampikin ehdokas, kunnes lopussa löytyy se oikea. Ja välissä tietenkin sankaritar panee töissä tuulemaan.

8.10.  'Kesävieraat',Pirjo Rissanen, on astetta tai paria vakavampi  tarina. Parhaiten on kuvattu pieni Kaisla-tyttö.

10.10.   'Åke  ja hänen maailmansa', toimittanut Heikki Eteläpää, ilm. vuonna 1992. Åken ääni kuuluu konstailettomana ja persoonallisena. Yksi parhaista nauhalta puretuista omaelämäkerroista.

13.10. Vilu tuli Pirjo Hassisen 'Sano että haluat'-kirjaa lukiessa. Hyytävä kirja. Hidas- ja vaikealukuinen. Se ei johdu kielestä ekä teoksen rakenteesta, vaan sisälllöstä kumpuavasta  asenteesta  (- vai asennettomuuttako lie?).

15.10. Aleksi ja Kristina Decourasin 'Soturioppilas' taitaa olla nuorille tarkoitettu kuvaus sinisilmäisen ja vaaleatukkaisen Hinetoshin seikkailuista feodaaliajan Japanissa. Vauhdikkaasti kirjoitettu, jonkinasteista itämaista filosofiaakin saatu upotettua mukaan.

16.10. Luin yli viisikymmentä vuotta sitten  Agatha Christien  'Idän pikajunan arvoituksen'. Kun nyt tartuin siihen taas, huomasin muistavani loppuratkaisun yhä! Ei se lukemisen iloa haitannut yhtään. Kelvollista työtä "murhamammalta".

18.10. Sain viimein loppuun pätkissä lukemani Margaret Skjelbredin kirjan 'Mor'. Skjelbred on tunnettu norjalainen runoilija ja kirjailija, jonka vanhemmat ja isovanhemmat kuuluivat "haugelaisiin" eli Hans Nielsen Haugen perustamaan pietistiseen uskonlahkoon. 'Mor' kertoo kirjailijan äidin tarinan.

21.10. Veijo Meren 'Suurta olla pieni kansa' on historiaa minun makuuni. Persoonalliseen tyyliin kirjoitettua faktaa 1920-1940 - lukujen Suomesta. Varsinaisia virheitä en löytänyt, muutama pieni epätarkkuus vain. Esim. Meri kertoo "Lapin läänin vaalituloksista v. -29 vaaleissa"  , vaikka v. 1938 perustettu Lapin lääni  oli silloin vielä osa Oulun lääniä. 

23.10. 'Torjuttu totuus' on taattua Danielle Steeliä.

24.10.  Kirjastoautossa oli yhä uutuuksia. Yksi niistä oli Outi Pakkasen 'Muistivirhe'.

           Pidän Pakkasesta! Entisenä hesalaisena pystyn kulkemaan Iso Robaa ja Fredaa hänen kanssaan, mikä ei lainkaan vähennä kirjojensa vetovoimaa.

26.10. Syntymäpäiväkirjaksi valitsin eilen vielä lukemattomien lainakirjojen kassista Maija Dahlgrenin 'Toimittajan muistelmat'. Viisitoista vuotta YLEssä työskennellyt, "ainoana yleissivistyksen omaavana ja porvarina" itseään mainostava Dahlgren osaa kyllä kirjoittaa, kun vasemmistovihaltaan malttaa. Muistelmat ilmestyivät v. -91.

28.10. Michael Crichtonin NYT on sekaisin faktaa, fiktiota ja visioita. Henkilöitä on pitkä liuta, en edes yrittänyt pysyä selvillä heistä enkä kirjan luettuani edes muistanut nimeltä kuin neljä. "Liitteenä" tekstin lomassa olleista lehtileikkeistä  osa on saattanut olla oikeita, en pysähtynyt miettimään sitä. Luin vain, uppoutuneena. Jännittävä kirja ja kertoo todella tärkeistä asioista, geeni- ja biotekniikasta, lainsäädännöstä, kaupankäynnistä ihmisen osilla, akateemisen tutkimuksen kaupallistumisesta... amerikkalalaisesta näkökulmasta tosin, mutta maailma on pieni ja kaikkea tapahtuu muuallakin - ellei vielä niin ennen pitkää. 

31.10.  Pirjo Tuomisen 'Naistenvalssi' on historiallinen romaani. Tasaista tavaraa, ei sykäytä, ei ärsytä.