1.7. Heinäkuu alkoi Tittamari Marttisen parissa. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita riittää, kun Eero Hepolinna panee tuulemaan.

Lopussa pieni Helsinki - opas. Hauska. 1277970360_img-d41d8cd98f00b204e9800998e


2.7.  "Katen sileän valkoisen paitapuseron hihat oli kääritty hyvin asiallisella tavalla." Nora Robertsin sepite KAUKAINEN UNELMA on klassinen esimerkki ei kovin asiapitoisesta  nyyhkyviihteestä. Ah, sitä väärinymmärryksen määrää pääparin välillä! Onnellinen loppu, tietenkin.

3.4.  Oli synkeä yö yö yö ... Ei, vaan synkkä ja  ankea kirja, Pirjo Hassisen VOIMANAISET, jonka henkilöt eivät ohjaa elämsä laivaa kapteenin varmalla kädellä, vaan ovat virran ja rooliensa vietävissä. Ja elämän aallot ne hurjina hurjina löi.  Luin kirjan kokonaan  vain siksi, että halusin tietää loppuratkaisun enkä viitsinyt luntata sitä.

4.7.  Kyllä ei voi kieltää, etteivätkö Tuomas Kyrön MIELENPAHOITTAJAN jorinat olisi herkullista luettavaa. Ja uskon (vaikken kuunnellutkaan), että jutut ovat olleet vieläkin nautittavampia, kun äänitaituri Antti Litja on lukenut niitä radiossa.

 

24.7.  Helsingin Kanneltieltä tuli kauniisti paketoitu kirja lahjaksi. Kiitos Taarna! Tiesit aivan oikein, että Niilo Aikion LIEKKEJÄ PAKOON kiinnostaa meitä molempia. Vietimmekin kaksi kivaa iltapuhdetta lukiessani - Isak ei oikein näe lukea pientä pränttiä - ääneen sukulaisten ja tuttavien muisteluksia evakkoajasta.  Isak oli silloin 8-vuotias ja muistaa itsekin evakkoreissusta jotakin. Kirjaan oli myös haastateltu silloisia alavieskalaisia.  Eräskin kertoi tarinan, kuinka Isakin isä oli tullut heiltä hevosta lainaamaan.

    Kuitenkin: Jos joku ei tiedä saamelaisista ja evakkoajasta mitään ja haluaa hankkia itselleen hyvän yleiskäsityksen ja perustiedot aiheesta, suosittelen Veli-Pekka Lehtolan kirjaa 'Saamelainen evakko'.

30.7.  Oivallista historiankirjoitusta ja paljon ansiokkaita analyysejä, mutta myös "mitämaksittelua" eli jossittelun ja hiustenhalkomisten yhteenpunomista näennäistieteelliseksi tekstiksi. Eric Hobsbawm käsittelee kirjassaan ÄÄRIMMÄISYYKSIEN AIKA  1900 - luvun historiaa, maailmantaloutta, politiikkaa, kulttuuria, tieteitä ja taiteita. Jokin aika sitten lukemani 'Suomen valtiovarainministeriön historia' oli parempi, loistokkaampi ja koukuttavampi teos! 

31.7.  Marja Orkoman  pirteästi kirjoitettu viihderomaani SYDÄNTEN SÄVYHUUHTELU kertoo keski-ikäisestä kampaajasta. Lajille epätyypillisesti loppu on avoin kuin TV-sarjan jaksoissa. Täytyykin tarkistaa, onko Orkoma julkaissut jatko-osan.

Saman päivän iltana: Aurora-nettikirjasto paljasti, että Orkoma on kirjoittanut 16 romaania, joista yhteensä viiden nimi  alkaa sanalla SYDÄNTEN. En nyt kyllä ainakaan heti kiirehdi niitä lainaamaan.