1.9. - Turisti tulee kylään, toim. Seija Tuulentie. Artikkeleja Lapin matkailusta ja lappilaisten arjesta. 

 3.9.  - Mistä kevät alkaa, Annamari Marttila. Dementoituva isoäiti, opettajatytär ja hänen ylioppilaaksi kirjoittava tyttärensä ovat kukin vuorollaan kirjan minä-kertojia. Ei aivan kamalan ankea.

         Viimeinen lainakirja ja pari nuoranpätkää framille: "De 60 beste knutene". Kirjastoauto kulkee ensi tiistaina ja nyt on vasta torstai. En kyllä aio pelkästään solmuja näpräämällä selvitä, vaan etsin omista hyllyistä ja laatikoista luettavaa. Olen jo kasannut työpöydän kulmalle sarjakuvakirjoja, Tenavia ja Aku Ankan murrekirjoja sekä neurologi Oliver Sacksin uudellen lukemisen ansaitsevan teoksen "Mies joka luuli vaimoaan hatuksi". Sacksin jutut aivan uskomattomia! Lempitarinani on ehdottomasti 'Cupidon tauti'.

5.9. Edelleen sarjakuvia, mainittavin niistä saksankielinen Asterix 'Gallien in Gefahr'.

Ja sitten luin uudelleen Kerttu Saarenheimon 25 vuotta vanhan elämäkertateoksen runoilija Katri Valasta.

 

 8.9.  SAIN LUETTAVAA TUUTIN TÄYDELTÄ, kts. blogini 8.9. 

 Aloitin jo Conan Doylen 'Baskervillen koiran'.  Samassa kirjassa on toinenkin Sherlock Holmes - tarina.

10.9.   -  Avustaja, John Grisham. Totuttua Grishamia, mutta useat pienet virheet harmittivat, esim. väitettiin työtunteja vaadittavan kaksisataatuhatta vuodessa (sivu 77), tarkoitettiin tietysti kahtatuhatta tuntia. Liekö kääntäjän lapsus?

11.9.  -  Menneisyyden tutkijat ja metodien vartijat, Ahtiainen - Tervonen. Tosi tylsä "matka suomalaiseen historankirjoitukseen". Taistelin urhokkaasti kirjan loppuun asti. Jotain kirjasta kertoo se, että loppuun oli liitetty nimiluettelo historian professoreista ja apul.professoreista vuodesta 1852 alkaen.

13.9.  -  Adolfin linna, Norman Mailer. Tiiliskivi, joka oli pakko lukea. Olisin tykännyt kirjasta, jos teksti ei olisi ollut paikoin todella raadollista.

16.9.  -  Muistojen Karjala, Kilpeläinen - Pelvas. Karjala-faneille rautaisannos nostalgiaa. Numerotietoihin kannattaa suhtautua pienellä varauksella. Esimerkiksi teksti kertoo Johanneksen kunnassa olleen asukkaita yli 10.000 vuonna -39, mutta kirjan lopussa olevan liitteen mukaan asukasluku vuotta aiemmin oli 6.535 asukasta. Aikamoinen väestönkasvu yhdessä vuodessa!

18.9.  - Tohtori Vlimmenin kutsumus,  A. Roothaert.  Päähenkilö on eläinlääkäri 1920-luvun Hollannissa, suomennettu 60-luvulla. Pidin kirjasta, minua ei pahemmin vaivannut edes sivukaupalla vatvottu katolinen avioeroprosessi.

 20.9.  -  Lääkärin avioero, A. Roothaert. Edellisen jatko-osa.

 21.9.  -   Ystävien talo, Judith Lennox. Kirjaa lukiessa tuli mieleen paita, jonka leikkaus on epäonnistunut, ja siksi saumat vetävät eri suuntiin. Juuri siksi kirja antaa lukijalle enemmän kuin tavallinen viihderomaani. 

 23.9.  -  Ystävyyden karikot, Nancy Thayer. Tällaisia kirjoja mahtuu tasan 12 yhteen viihdekirjatusinaan. Kertoo hyvin tarinan Sen Oikean löytymisestä. Sisältää pieniä epäjohdonmukaisuuksia.

 24.9.   -  Rita Magga-Kumpulaisen Binna Banna  (kustantaja Mediapinta 2009) on arkinen, runollinen, lapsellinen, oivaltava, paikoin hankalalukuinen romaani saamelaisista, puoliorvon tai taipumuksiltaan poikkeavan elämän vaikeudesta.         

 26.9.   -  Viimeinen kesäyö, Leena Lehtolaisen rikosnovellikokoelma on taattua tavaraa. Kertomusten aiheet vaihtelevat melkeinpä laidasta laitaan. Yksi tarina toi mieleeni Edgar Allan Poen.

27.9.   -  Henkivartija, Leena Lehtolainen. Ihan luettava tarina, mutta tykkäsin kyllä enemmän yllämainitusta lyhyiden juttujen kokoelmasta.

29. 9.   - Päätalo, Matti Vehviläinen. Olisi Kallesta paremmankin kirjan voinut kirjoittaa!

30.9. Päin Porkkalaa, Annu Kivekäs. Vauhdikas nuortenkirja, mutta juonenkäänteet olivat helposti ennalta arvattavissa.