Pääsin JOULUKUUN lukulistan päivityksen pariin vasta 17. päivänä, kun jo marraskuun puolella hajosi lankapuhelinyhteyden kaapeli ja sitten tietokone. No nyt on uusi GSM-pöytäpuhelin ja uusi tietsikan keskusyksikkö, joten Lyytin lisäksi minäkin alan kirjoittaa.

 2.12.  Fritiof Nilsson Piraten "Bombi Bitt ja minä'. ja saman tekijän 'Pukki yrttitarhassa'. Ruotsalaista maalaiselämää kolmikymmenluvulta. Bombi Bitt toi mieleen jonkun Rymyeetun, Erkki Tantun olisi pitänyt kuvittaa kirja.

Pukki oli taas kaikkea muuta kuin uskonnollinen kirkkoväärti, joka taisi tulla pikkuisen paremmaksi ihmiseksi väärtihommansa pyörteissä. Pidin tästä tarinasta enemmän kuin Bombi Bittistä.

Piratenilta on suomennettu myöskolmas kirja, 'Kirjakauppias joka lopetti uimisen'.  Senkin olin lainannut kirjastossa, se seisoi kuukauden hyllyssä, en päässyt alkua pitemmälle, tuntui niin tylsältä.

 

3. - 5. 12. Judith Lennox ’Kaikki sisareni’ ja Maeve Binchy’ Sydämenasia’. Kelvollisia lukuromaaneja, tykkäsin enemmän Binchystä.

6.12. Itsenäisyyspäivän kunniaksi luin ’Kilttien kapinan’, Liisa Huhdan ja Rosa Meriläisen oppaan liian kilteille naisille.

 

7.12. Henning Mankellin 'Väärillä jäljillä' sisälsi raakoja yksityiskohtia. Kerronta vetävää, ja kirja piti otteessaan aivan loppuun asti, vaikka murhaajan henkilöllisyys paljastettiin - ihan tahallaan - lukijalle paljon ennen kuin totuus selvisi Wallanderille. Pollareiden lahja pojalleni.

8.12. Gotlantiin sijoittuva dekkari  ’Muurien kätköissä’  tempasi mukaansa, tekijä Mari Jungstedt.

10.12. Tositapahtumiin perustuva ’Lasi maitoa, kiitos’ kertoo 15-vuotiaan liettualaisen Dorten joutumisesta naiskaupan uhrina Norjaan prostituoiduksi. Karmeaa luettavaa, tärkeä kirja.

14.12. Seuraavaksi tartuin ihan erilaisesta naiskohtalosta kertovaan kirjaan, eli Kyllikki Forssellin  elämänkertaan, jonka on kirjaksi muokannut Kirkankin elämäkerran kirjoittanut Raila Kinnunen. Kirjan nimeksi tuli lukuisten ehdotusten joukosta ’Suurella näyttämöllä’. Kiehtova kirja, tavallaan. Ainakin antoi entiselle ylioppilasteatterilaiselle  aihetta mielikuvitteluun: tyyliin ”jos minusta olisikin tullut ammattinäyttelijä”. Paksu teos ja paljon kuvia.

17.8. Tommy Tabermann on julkaissut vakavan proosateoksen ’Naaras’. Niin jännittävä, etten voinut kesken jättää, vaikka olisin halunnut. En pitänyt liian yksityiskohtaisista seksikuvauksista, enkä oikein tarinastakaan, vaikka olihan kirjassa kyllä hyviä kohtia ja ajatuksia.

17.12. - 23.12. Sarah Harrison: 'Kedon kukat 1 - 2' ja M.M. Kaye: 'Pasaatituulet1 - 2' olivat mahtavia lukupaketteja!!! Kedon kukat maistuivat paremmilta kuin hieman "tuulikoneella tehdyiltä" tuntuvat tuulet.

 

24.12. Kristoffer Kolumbus: Amerikan löytöretken päiväkirja. Ohut, mielenkiintoinen ja nopealukuinen pikku teos.

 25.12. Kullervo Kemppisen tunturivaellusmuistelmia nimeltä 'Tunturikoivun lastuja' olen halajanut jo pitkään, siinä näet mainitaan minutkin ja Teno. Nyt sen löysin ja Tenolle lahjaksi annoin, muistoksi "lettusedistä".