Enttu pyysi variksenmarjamehuohjetta. Kuvaa minulla ei ole, mutta tiiviste on tummanpunaista, laimennettu näyttää mustikkamehulta.

Tässäpä se ohje tulee:

Poimi ensin POHJOIS-SUOMESSA yöpakkasen puraisemaa variksenmarjaa. (Etelä-Suomen marjat ovat pieniä eivätkä sisällä paljonkaan nestettä.)

Sitten survot marjat rikki, lisäät kolmeen litraan marjoja puolitoista litraa vettä ja noin 30 g sitruunahappoa; viinihappokin käy – se on kyllä kalliimpaa. 

(Voit laittaa vettä enemmän, jos haluat laihempaa mehua. Me tykätään tiivisteestä, koska se vie vähemmän tilaa ja vettä on helppo lisätä vasta juuri ennen juontia.).

Vie mehuastia viileään ja odottele pari päivää, voit käydä hämmentämässä välillä  -

tai pidä huoneenlämmössä vajaa vuorokausi.

Sitten siivilöit mehun – en ole keksinyt koville kuorille mitään muuta käyttöä kuin

 kompostoinnin -, lisäät sokeria ja sekoitat sen.  Laitan  neljään litraan mehutiivistettä alle puoli kiloa sokeria. Saariselällä sain kerran kaupallista mehua, johon oli pantu melkein kilo LITRAA kohti. Ällöttävän makeaa mielestäni. Säilyy tietenkin pitempään.

Tiivisteen laimentaminen riippuu käyttötarkoituksesta. Ruokajuomana miedompi, herkutteluun vahvempi. Vilustuneille lapsille lämmitettynä.

 

Muutaman kerran olen tehnyt vahvasta tiivisteestä hyytelöä.

 

Eräät ystäväni tekivät variksenmarjasta kotiviiniä, toiset käyttävät mehua drinkkeihin.

 

Variksenmarjahillosta en ole kuullutkaan. Mitenkähän kauan marjoja pitäisi keittää, että ne kovat kuoret pehmenisivät?