Valkoinen auto ajoi aamulla pihaan. Kirjastonhoitaja ojensi minulle takakontista muovipussillisen kirjoja ja minä hänelle kolme, kahdessa palautettavia ja yhdessä olivat ne viimeviikkoisesta etelän ihmisten kirjalahjoituksesta poimimani kirjat, jotka halusin lahjoittaa eteenpäin kirjastolle.

   Sitten hyppäsin kyytiin. Lähdimme Norjaan Karasjoelle.

                                       1280940265_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

  Perillä suunnistimme ensin NAVin konttoriin eli Norjan KELAan hakemaan henkilönumeroitamme, jotka olimme tilanneet jo maaliskuussa. Ilman norjalaista henkilönumeroa ei voi avata tiliä  norjalaisessa pankissa.

  Tili piti avata siksi, että Karasjoen kunta, joka hoitaa Utsjoen, Porsangin ja Karasjoen kuntien yhteisen kirjastoauton maksuliikenteen, päätti tämän vuoden alussa, että kokouspalkkioita ja matkakulukorvauksia ei enää saa maksaa ulkomaisille tileille.

   NAVissa ystävällinen mies palveli meitä, sanoi että norjankieleni oli "kamalan hyvää". Olikohan se kohteliaisuus?

  Säästöpankissa meni huonommin. Olisi tarvittu norjalainen osoitekin.

  Toisessa pankissa sitä ei vaadittu, tilinavaus onnistui. Siinä pankissa ei ollut lainkaan käteistä rahaa, sitä saa sen sijaan nostaa paikallisessa osuuskaupassa sijaitsevasta asiamiespostista. Kätevää.

   Nyt ostoksille! Mukaani tarttui lempimargariiniamme, pussimajoneesia, juustoja... Ruskeaa vuohenjuustoa oli pakko ostaa kilon pala, oli niin omituinen hinnoittelu: puoli kiloa 51 kruunua, kilon klöntti 62 kruunua! Kassalla vaikutin varmaan oudolta, kun en ollut älytä, miten näppäillä VISAn tunnusluku - täkäläisissä kaupoissa näet korttiostokset kuitataan omakätisellä nimikirjoituksella.

  Sitten tietysti kirjastoon! Tuloomme oli varauduttu, pöytä oli todella koreana ja kahvi kuumana. Ja nyt sai puhua suomea, emäntänämme ollut  kirjastoautonhoitaja on suomenruotsalainen. Kielitaitoinen kuin mikä, puhuu englannit, saamet ja islannitkin.

Kotimatkalla pysähdyimme vielä Suomen puolella Kariganiemellä,mutta pian olin jo kotona tutkimassa, mitä kaikkea kirjastonhoitaja oli luettavakseni valinnut. Hyvin kiinnostavalla vaikuttaa, tarkemmin sitten aikanaan lukupäiväkirjassani.

Hieno päivä, yksi kesän aurinkoisimmista!

                      1280941180_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

                                                           Karasjok